Första hjälpen vid anfall
Hur kan jag hjälpa en person med ett anfall?
Vad om mitt barn har ett anfall i sömnen?
FrågaHur kan jag hjälpa en person med ett anfall?
Hur man gör för att hjälpa någon med ett anfall beror på vilken typ av anfall han/hon har. Vid ett tonisk-klonisk anfall kan man behöva lite hjälp men vi de fleasta andra behövs ingen hjälp, det är oftast lite som man kan göra.
Tonisk-klonisk anfall
Det kan vara mycket damatiskt och skrämande att se på ett tonisk-kloniskt anfall, man bör dock hålla i minne att personen som har anfallet är medvetslös och känner ingen smärta. Anfallet vara vanligtvis bara några minuter och behöver då ingen medicinsk vård. Följande saker kan man göra.
1. Ta det lugnt. Du kan inte stoppa anfallet när det väl har börjat, låt de ha sin gång. Försök inte väcka personen.
2. Lägg personen bekvämt på golvet och lossa på kläderna. Se till att andningsvägarna är fria.
3. Försök att ta bort alla hårda, vassa eller varma föremål som kan skada personen. Det kan vara bra att lägga ett mjukt föremål under huvudet.
4. Vänd person på sida i framstupa sidoläge, det gör så att saliv, slem och eventuellt uppkräkta saker inte hamnar i luftvägarna.
5. Stoppa inte något i munnen. Det förhindrar inte att de biter sig, men kan försvåra andningen.
6. Efter anfallet, låt personen vila eller sova om det behövs.
7. Efter att ha vilat fortsätter de flesta som vanligt. Om personen inte är hemma och verkar svag, förvirrad eller groggy kan det vara bra att följa personen hem.
8. Om det är ett barn som har anfall, kontakt föräldrar eller vårdnadshavare.
9. Om personer får serier av anfall utan att vakna upp eller att ett anfall varar mer än tio minuter ska man omedelbart söka vård. Ring 112
Absenser
Ingen första hjälpen behövs.
FrågaVad om mitt barn har ett anfall i sömnen?
Barn vaknar oftast upp av anfall som inträffar på natten. Föräldrar som har barn med epilepsi vet oftast att barnet har anfall på natten. Det är bara i undantagsfall något att oroa sig för. Om barnet kräks eller har upplever andra problem under anfallet kan man behöva oroa sig.
(Last uppdated: 980906)
thanisa@df.lth.se