This is Google's cache of http://www.hultsfred.se/users/g/golu/luxor.htm.
Google's cache is the snapshot that we took of the page as we crawled the web.
The page may have changed since that time. Click here for the current page without highlighting.


Google is not affiliated with the authors of this page nor responsible for its content.
These search terms have been highlighted: dataindustrier ab 

Luxor Datorer AB

Luxor datorer AB

Luxor AB i Motala är ett av de mest kända företag i vårt land. Många mindes i  radions barndom det klassiska anropet "Stockholm - Motala".

Under 1970-talet gick det ovanligt dåligt och Luxor hade nog eliminerats om inte Svenska staten gått in och hjälp till. Motala hade riskerats att få mycket stora känningar om företaget lagts ned.

En nära nog tillfällighet som bestod i att Gunnar Markesjö varit i USA och blivit "tänd" på en dator ändrade historian om Luxor i Motala.

Under sidan ABC-80 står det lite mer om den initiala historian om Luxor Datorer AB dvs ett dotterbolag till Luxor datorer AB. Alltså det hela började med att en liten "teknisk" hemdator som skapades och sedan slutade det med en Unix-dator. Egentligen slutade det med en MSdos dator vid namnet ABC-1200 men den tar vi inte med här för det var vad jag vet utvecklades den i Finland.

Många har förundrats över Luxor Datorers snabba fall på marknaden och många har fundertat på om Luxor var så naiva så att de kämpade för sitt eget operativsystem när MSdos stod och klampade för dörren.

För att lugna marknade och utvecklarna av Luxors datorer tog Myab fram en enhet tillsammans med Luxor datorer som gjorde ABC-datorn MSdoskompatibel. Den enheten hette ABC-16 och kostade ca 15000 kr. Man ville ha lite andrum därför att man satt mitt uppe i Unixsatsningen vilket många trodde skulle bli ett stort operativsystem i framtiden. Unixfolket lär varje år säga "att nästa år då slår det igenom".

Det var alltså mycket turbulens omkring 1984, då konkurenstrycket ökade lavinartat på Luxor datorer. Ett tag under Luxor datorers "storhetstid" hade de så mycket som 60 % av datamarknaden. Samtidigt under Unixsatsningen arbetades det intensivt på en MSdos lösning. Man letade efter leverantörer av moderbord och försökte hitta en röd tråd i utvecklingen.

Vi skall komma ihåg att Nokia köpte Luxor flera år innan nedläggningen av projektet ABC. När Nokias 286:a var klar så trycktes det verkligen på "knappen". På ett återförsäljarmöte i mars månad 1986 på vildmarkshotellet i kolmården berättade Nokiafolket att nu skulle ABC-projektet läggas ned och nu stod Nokias AWS dator (ABC-1200) som räddare för att Luxors återförsäljare. Det här var naturligtvis mycket blandade känslor. De som en dag var väldigt STOLTA över att sälja en Svensk dator skulle nu istället sälja en Finsk dator för att överleva. Namnet på företaget blev nu Nokia-Luxor datorer AB.

För att citera en ABC-konsulet . "Förr bjöd Luxor datorer in oss på kostnadsfri konferens, nu fick vi en inbjudan att åka på konferens till Finland och titta på bla stöveltillverkning och då till en kostnad på 400 kr. Jag skall skicka in de förb... 400 kr och berätta att jag inte vill åka med.

De återförsäljare nu som åke iväg på denna konferens, som till antalet var 5-6 stycken, beslutade tillsammans med Nokias ledning att namnet ABC akulle begravas. Sedan började förtagetets namn att ändras återigen. Först byttes det till Nokia-Luxor Information system sedan blev det kort och gott Nokia Information system. Numera tror jag att fragmenten av detta heter ICL.

Naturligtvis skall jag presentera de olika maskinerna som Luxor gjorde, men på mitt sätt.

Den här sidan  kommer att uppdateras säker flera gånger per år beroende på kommentarer från Er eller andra som vill förändra denna bild över Luxor och även historian.

Här nedanför så vill jag beskriva de dataenheter som Luxor datorer AB i Motala utvecklade och tillverkade. Att allt som såldes under ABC-namnet utvecklades i Motala är en sanning med modifikation. Mycket av utvecklingen gjordes på Dataindustrier AB i Täby, som numera heter Bull. Programvarudelen utvecklades i stort sätt allt externt utom de administrativa programmen.

Historia från Göran Lundberg

Tillbaka till Görans hemsida

Du är den besökare på denna sida sedan den 20 oktober 1999



Hultsfreds kommun December 07, 1999