Fransk chokladtårta Smält 150 g mörk blockchoklad i vattenbad. Rör samman 150 g smör och 2 dl socker till någon slags pösig konsisten (jag kör elvisp med degkrokar först). Ta 4 ägg, rör ner ett i sänder och vispa duktigt mellan varje. Rör ner den smälta chokladen och sedan 1.5 dl vetemjöl. Ät inte för mycket av smeten nu, häll istället smeten i en smord och bröad kakform. Man kan göra tredubbel sats i långpanna, fastän det pöser över kanten går det bra. Strörbrödet kan man skippa, åtminstone i långpannan. Grädda i ugn 175 grader, 30-35 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig när man tar ut den. Låt svalna. Glasyr: 100 g blockchoklad smältes, med 2 msk smör, för att glasyren ska gå att skära. Bred över svalnad kaka. Den varma chokladen stelnar när man har i smör, hur kan man undvika det? Receptet är taget ur minnet från Anna Bergströms utmärkat kokbok. Lars Björnfot, bjornfot@antares.enst-bretagne.fr