Receptsökning

Receptsökning ger dig möjligheten att söka i en databas med mer än 4000 recept. Du kan söka på tre olika sätt.

Nyckelords sökning

Det är min egna favorit och jag använder den mycket. Detfinns en sak med den som kan vara krånglig och det tar ett tag innan man blir van så att man kan göra intelligenta sökningar. De flesta problemen kan man få genom att man inte skriver in nyckelord som finns. Jag rekomderar att ta en titt på nyckelorden som finns innan du börjar söka.

Detta är den mest precisa sökmetoden men samtidigt den svåraste att behärska. Här är recept indelade i olika katigorier, det finns flera hundra olika nyckelord med ingredienser, typ av mat, och varifrån den kommer.

Du kan söka efter recept med hjälp av ett eller flera nyckelord. Träffar hittas ifall alla givna sökord finns med i receptet.

Du kan välja recept på olika språk, Alla, Engelska eller Svenska. Det betyder bara att recept som är skrivna i det valda språket kommer att sökas på, nyckelorden måste fortfarande vara på Svenska.

Preceed any keyword with "!" to not include it.

Characters "*" and "?" can be used in the normal sence.

Ex: "kaffe frukt"
Alla recept med nyckelorden "kaffe" och "frukt".

Ex: "frukt kaffe !ägg"
Som ovan men inte med "ägg".

Ex: "sa* !huvudrätt"
Alla med nyckelord som börjar på "sa" men inte är en huvudrätt.

Vanliga fel

 • Du separerade inte nyckeorden med space.
 • Skrev inte nyckelorden på Svenska. När du väljer ett annat språk så innebär detta endast att recept skrivna på det språket väljs.
 • Använder AND, NOT, OR eller något liknande, eftersom dessa kommer att tolkas som nyckelord.
 • Fleraords nyckelord skrivna på fel sätt. Kom ihåg att space används för att separera olika nyckeord. Därför har alla liknande nyckelord ett "_" som separator. Ex: fänkåls_frö

 • Sökning på delsträng i titel

  Här kan du söka för på en delsträng ur titeln efter recept i databasen. Du kan begränsa din sökning genom att ge vilket språk som receptet ska vara på. Eftersom man söker på en delsträng så är det inte nödvändigt och dessutom fel att använda wildcards.

  Det här är den enklaste typen av sökningen ifall du vet vad receptet heter men inte vad det har för ingredienser. Den är också mycket användbar när du inte riktigt vet vad du letar efter.

  Ex: Ifall du letar efter ett recept för Chicken Marsala, då är det enklast att använda Sökning på delsträng ur titel. Du kan ta och skriva allt, och få alla recept med Chicken Marsala i titeln. Men ibland är man kanske inte helt säker på stavningen, eller stavningen i databasen, då kan det vara bättre att söka just på en del av namnet typ marsala eller kanske även mars. Det brukar räcka med fyra bokstäver för att få upp lagom många träffar.

  Ex: Du letar efter ett recept med Broccoli och Kyckling. Du söker på "broccoli och kyckling" då kommer du att få upp alla recept som har det i sin titel. Här borde du ha använt dig av nyckelordsökningn.

  Vanliga fel:

 • Använt s.k "wildcards" eller liknande. Eftersom det är delsträngssökning är det inte nödvändigt.

 • Sökning av delsträngs i hela databasen

  Ej implementerad för svensk sökning. Använd den Engelska varianten.

  Tillbaka till söksidan


  Ola Mårtensson: http://www.df.lth.se/~ola, ola@df.lth.se
  Emma Fernlund: http://www.df.lth.se/~thanisa, thanisa@df.lth.se

  (Time-stamp: <98/09/02 18:07:14 thanisa>)