Bild Darley Linux


Innehåll

Uppgifter

Darley är datorföreningens modempool, och gör just inte så mycket mer. När man ringt upp modempoolen på 046-281 99 88 och loggat in får man en meny där man kan välja mellan att koppla sig direkt till en av föreningens datorer (med ssh), få lite statistik, se vilka som är inloggade eller att starta ppp.

För att kunna använda modempoolen måste man betala en modempoolsavgift, som hjälper till att täcka installationskostnaden för modempoolen.

Utrustning

Darley var från början en vanlig 486-baserad dator med ett standard moderkort med VL-bus. När vi fick ett antal Pentium Overdrive processorer donerade av Intel uppgraderade vi Darley, så numera sitter det en 83MHz Pentium Overdrive processor. Tills vi fick Bartlet var Darley förmodligen den snabbaste av våra datorer.

Här är en kort sammanställning av utrustningen till Darley:

Moderkort
Okänt
CPU
Intel Pentium Overdrive
Minne
8 st 4MB, 30-pinnars simmar ger totalt 32 MB
Hårddiskkontroller
Vanlig VLbus IDE-kontroller
Hårddisk
340 MB IDE
Grafikkort
Herkules monokromkort
Bildskärm
Okänd monokromskärm
Nätverkskort
3Com 3c503
Seriekort
2 st Cyclades Cyclom 16Ye, ett aktivt seriekort med processorer som lastar av cpu:n.
Modem
21 st USRobotics Sportster modem anslutna till Cycladeskortet.
Watchdog
En låda som, om den inte får rätt signaler från Darley tillräckligt ofta startar om maskinen.
ISDN
2 st Teles isdn bri 16.3 kort, kopplade till vars en isdn-linje.

Mjukvara

Darley kör en lite lagom omändrad linux-distribuion. I botten ligger en standard RedHat 4.1. Kärnan vi kör är för närvarande 2.0.27 med patchar för våra isdn-kort.

Det finns ett antal program installerade på Darley för att få systemet att fungera som modempool. Det man som användare ser är skalprogrammet som man kommertill när man loggar in. Programmet heter mp och är skrivet av Ola Olsson.

Ett av de andra programmen är converpwd som tar den vanliga lösenordsfilen för ypservern och gör om den till ett lämpligt format för modempoolen. Bl.a. byts alla skal ut mot mp.

All kommunikation mellan Darley och våra andra maskiner sker krypterat genom SSH. På så sätt är vi inte längre sårbara för lösenordssniffare på nätverket.

Historik

Darley är datorföreningens första Intel-baserade system. Darley är döpt efter Darley Arabian, en av de tre hingstar från vilka alla engelska fullblod härstammar.

Intel Linux RedHat
Last modified: 980102 by petersv@df.lth.se