LUNDS UNIVERSITET
Informatik

IT - designkvalitet

en fallstudie av ett biljettbokningssystem

© Petter Alexanderson
Mårten Cegrell
Niklas Åberg

Kandidatuppsats framlagd november, 1996.
Omfång: 100 sidor.

Resumé

Denna uppsats ämnar i första hand beskriva ett datorsystem utifrån tre olika aspekter på design av en IT-artefakt. Dessa aspekter är systemets struktur, funktion och form. För att göra en kvalitetsbeskrivning och en analys av IT-artefakten använder vi oss även av kvalitetsperspektiven konstruktion, etik och estetik.

Uppsatsen är en studie av ett biljettbokningssystem hos ett företag som bedriver reguljär passagerartrafik med båt. Vi ville studera ett system i bruk för att kunna se det i sitt rätta sammanhang, i sin kontext. Då denna kontext i mångt och mycket innehåller människor blir dessa, deras relation till och upplevelse av systemet intressant. För att kunna beskriva systemet i dess kontext har vi använt oss av intervjuer med användare och representanter för företaget. Vi har även gjort observationer samt studerat befintlig systemdokumentation.

Systemet infördes 1989 och är terminalbaserat. Huvudsyftet med systemet är att boka biljetter, vilket uppfylls tillfredsställande. Respondenterna i intervjuerna har ganska likartade åsikter om systemet. De upplever systemet som enkelt, lite tråkigt och vill gärna byta till ett mer modernt, persondatorbaserat system med förbättrad funktionalitet och trevligare gränssnitt. Det finns även logiska problem i systemet och främst betonas hanteringen av bokningsnummer. Vi har funnit att upplevelserna av systemet även påverkas av den arbetsmiljö som inte direkt är relaterad till systemet.

Vi tror inte att systembristerna primärt är relaterade till systemets hårdvara eftersom vi anser att datorkraften är tillräcklig för att hantera de kapacitetsbehov företaget har. Bristerna kan istället ligga i mjukvaran eftersom respondenterna inte finner den tillförlitlig då problem ofta uppstår. Systemet klarar dess grundläggande uppgifter att skapa, ändra och ta bort bokningar tillfredsställande. Däremot är systemets anpassning till verksamheten sämre då hantering av bokningar och biljettutlämningar är krånglig och kräver onödigt mycket arbete.

Nyckelord

IT-artefakt, designkvalitet, quality-in-use, brukskvalitet, struktur, funktion, form, konstruktion, etik, estetik