Förslag till ändring av
Stadgar
för
Datorföreningen vid Lunds Universitet och Lunds Tekniska Högskola

inför årsmöte 141129

Dessa förslag kan även hittas som ett komplett stadgedokument (med förändringarna implementerade) på http://df.lth.se/~df/motesdokument/2014/arsmote/stadgar.html

En flexiblare styrelse

Föreningen har få aktiva i dagsläget, för få för att hålla igång en styrelse på totalt 11 personer. Vi föreslår därför att styrelsen förändras från sex ledamöter och fem suppleanter till tre ledamöter (ordförande, kassör och systemansvarig), ett valfritt antal övriga ledamöter (likt systemgruppen) och tre suppleanter.

För detta föreslår vi följande ändringar:

  1. §21

    Från:
    Styrelsen består av ordförande, vice ordförande, kassör, sekreterare, informationschef samt fem suppleanter. Dessutom räknas den systemansvarige (se §§ 39 och 41) som ordinarie styrelseledamot.

    Styrelsen kan till sig adjungera enskild person.
    Till:
    Styrelsen består av ordförande, kassör, systemansvarig (se §§39 och 41), ett antal extra ledamöter samt tre suppleanter. Styrelsen kan till sig adjungera enskild person.

    Styrelsen kan till sig adjungera enskild person.
  2. §22

    Från:
    Styrelseledamöter och suppleanter för nästa verksamhetsår väljs av årsmötet bland föreningens medlemmar (se § 64).

    Avgår styrelseledamot före mandatperiodens utgång, har suppleant rätt att inträda som ordinarie styrelseledamot i hans ställe. Ordningen mellan suppleanterna fastställs i samband med att de väljs. Den som på så vis inträder anses samtidigt avgå som suppleant.

    Om ordföranden avgår har vice ordföranden rätt att inträda i hans ställe, oaktat det som sägs i förra stycket. I så fall anses denne samtidigt avgå som vice ordförande.

    Då en suppleantpost blivit vakant väljs en ny sista suppleant, antingen på ett extra möte eller senast på nästföljande terminsmöte.

    Vad som här sägs om styrelsens ledamöter gäller inte den systemansvarige. För honom gäller i stället vad som stadgas i §§ 39 och 41.
    Till:
    Styrelseledamöter, suppleanter samt extra ledamöter och deras antal för nästa verksamhetsår väljs av årsmötet bland föreningens medlemmar (se § 64). I samband med detta väljs även inbördes ordning för extra ledamöter och suppleanter.

    Avgår styrelseledamot före mandatperiodens utgång, har i första hand extra ledamot, i andra hand suppleant rätt att inträda som ordinarie styrelseledamot i hans ställe. Den som på så vis inträder anses samtidigt avgå från sin tidigare post.

    Då en suppleantpost blivit vakant väljs en ny sista suppleant, antingen på ett extra möte eller senast på nästföljande terminsmöte.

    Vad som här sägs om styrelsens ledamöter gäller inte den systemansvarige. För honom gäller i stället vad som stadgas i §§ 39 och 41.
  3. §25

    Från:
    Styrelsens verksamhet leds och planeras av ordföranden, eller i dennes bortavaro av vice ordföranden. Ordföranden ansvarar för att av styrelsen fattade beslut verkställs.
    Till:
    Styrelsens verksamhet leds och planeras av ordföranden, eller i dennes bortavaro av systemansvarig alternativt extra ledamot. Ordföranden ansvarar för att av styrelsen fattade beslut verkställs.
  4. §27

    Från:
    Sekreteraren ansvarar för föreningens protokoll och övriga handlingar av icke-ekonomisk karaktär. Sekreteraren ansvarar även för till föreningen inkommen korrespondens.
    Till:
    Ansvar för korrespondens samt för dokument av icke ekonomisk karaktär ("sekreteraransvaret") fördelas på mandatperiodens första styrelsemöte. Ansvaret kan omfördelas på senare möte om styrelsen så önskar.
  5. §28

    Från:
    Informationschefen ansvarar för föreningens information till medlemmarna och till omvärlden. Informationschefen ansvarar även för föreningens kontakter med företag, representation vid mässor o.dyl.
    Till:
    Ansvar för föreningens information till medlemmarna och till omvärlden (kontakter med företag, representation vid mässor o.dyl) fördelas på mandatperiodens första styrelsemöte. Ansvaret kan omfördelas på senare möte om styrelsen så önskar.
  6. §33

    Från:
    Inför styrelsesammanträde skall samtliga styrelseledamöter och suppleanter samt övriga med närvarorätt (se §§ 36 och 53) kallas. Sådan kallelse utsänds normalt av sekreteraren eller ordföranden, men om någon annan än ordföranden beslutat om sammanträdet (se § 31), kan någon av dessa utsända kallelsen.
    Till
    Inför styrelsesammanträde skall samtliga styrelseledamöter och suppleanter samt övriga med närvarorätt (se §§ 36 och 53) kallas. Sådan kallelse utsänds normalt av ordföranden, men om någon annan än ordföranden beslutat om sammanträdet (se § 31), kan någon av dessa utsända kallelsen.
  7. §35

    Från:
    Styrelsen är beslutsmässig om vederbörlig kallelse utsänts (se § 34) och minst fyra styrelseledamöter deltar i sammanträdet.

    Om ordinarie styrelseledamot har förhinder att delta i sammanträde, ersätts han av suppleant enligt deras turordning. Denna suppleant räknas under sammanträdet som övrig ordinarie ledamot, för att på så vis kunna göra styrelsen fulltalig. Det åligger den ledamot som har förhinder att anmäla detta till sekreteraren samt att tillse att han ersätts, då så är möjligt.
    Till:
    Styrelsen är beslutsmässig om vederbörlig kallelse utsänts (se § 34) och minst två alt. hälften av ordinarie ledamotsantal (vilket som är störst) styrelseledamöter deltar i sammanträdet.

    Om ordinarie styrelseledamot har förhinder att delta i sammanträde, ersätts han av suppleant enligt deras turordning. Denna suppleant räknas under sammanträdet som övrig ordinarie ledamot, för att på så vis kunna göra styrelsen fulltalig. Det åligger den ledamot som har förhinder att anmäla detta till styrelsen samt att tillse att han ersätts, då så är möjligt.
  8. §37, andra stycket

    Från:
    Reservation sker genom anmälan till föreningens sekreterare och ska bifogas protokollet.
    Till
    Reservation sker genom anmälan till mötets sekreterare och ska bifogas protokollet.
  9. §38, första stycket

    Från:
    Föreningens firma tecknas gemensamt av minst två av följande i kombination: ordföranden, vice ordföranden och kassören.
    Till
    Föreningens firma tecknas gemensamt av minst två av följande i kombination: ordföranden, kassören och systemansvarig.

Färre revisorer

För revisorerna har vi samma problem som för styrelsen, för få aktiva. För revisorerna finns också kravet att de valda ej ska inneha någon annan post i föreningen, vilket gör det svårt att hitta intresserade. DF är idag egentligen för litet för att varken kräva revisorer eller bokföring enligt lag, men vi håller med om att det är fördelaktigt att ha kvar dessa funktioner ändå. Dock har det de senaste åren varit så att vi lyckats hitta två revisorer men ingen revisorssuppleant. Av dessa anledningar ser vi en fördel i att gå ner till en revisor plus suppleant.

Därför föreslår vi följande ändringar:

  1. §51

    Från:
    Två revisorer och en revisorsuppleant väljs av årsmötet för nästkommande verksamhetsår. I detta val får varken den tillträdande eller den avgående styrelsens ledamöter delta.

    Revisorer får inte inneha några andra uppdrag inom föreningen.

    Revisorsuppleanten räknas som revisor, men deltar vid slutrevisionen och upprättandet av revisionsberättelsen endast som ersättare.

    I händelse av att ordinarie revisor avgår inträder suppleant i hans ställe.
    Till:
    En revisor och en revisorsuppleant väljs av årsmötet för nästkommande verksamhetsår. I detta val får varken den tillträdande eller den avgående styrelsens ledamöter delta.

    Revisor och revisorssuppleant får inte inneha några andra uppdrag inom föreningen.

    Revisorsuppleanten räknas som revisor, men deltar vid slutrevisionen och upprättandet av revisionsberättelsen endast som ersättare.

    I händelse av att ordinarie revisor avgår inträder suppleant i hans ställe.
  2. §64, tredje punktens tredje punkt

    Från:
    Två revisorer samt en revisorsuppleant, för nästa verksamhetsår (se § 51).
    Till:
    En revisor samt en revisorsuppleant, för nästa verksamhetsår (se § 51).
  3. §64, tionde punkten

    Från:
    Fyllnadsval till eventuella vakanta revisorsposter för innevarande år, såvida antalet överstiger ett.
    Till:
    Fyllnadsval till eventuella vakanta revisorsposter för innevarande år.
  4. §68, sjunde punkten

    Från:
    Fyllnadsval till eventuella vakanta revisorsposter, såvida antalet överstiger ett.
    Till:
    Fyllnadsval till eventuella vakanta revisorsposter.

Medlemskrav

En stor del av DF:s nuvarande aktiva medlemmar är (eller borde vara) externa medlemmar, inklusive både ordförande och kassör för 2014. Att externa medlemmar då egentligen inte har någon beslutanderätt vad gäller stadgeändringar eller ekonomiska frågor finner vi problematiskt. Därför tycker vi att föreningen borde anamma sina medlemmars ålder och låta alumner vid LU och LTH fortsätta vara ordinarie medlemmar.

Därför föreslår vi denna ändring:

  1. §12

    Från:
    Ordinarie medlem som upphör att uppfylla kraven för ordinarie medlemskap är skyldig att anmäla detta till styrelsen. Denne övergår sedan från och med tidpunkt styrelsen bestämmer, dock senast efter tolv månader, till kategorin extern medlem, såvida kraven för ordinarie medlemskap då inte åter uppfylls.

    Underlåtelse att följa det som stadgas i första stycket kan leda till uteslutning ur föreningen (se § 20).
    Till:
    Ordinarie medlem räknas fortsatt som ordinarie medlem även efter denne upphört att uppfylla kraven för ordinarie medlemskap, men kan, om anledning för detta finnes, av styrelsen beslutas övergå till extern medlem.

Övrig verklighetsförankring

Det märks på sina ställen att stadgarna är orörda sedan 2001. Mer specifikt har föreningen inte haft fungerande medlemskort de senaste fem åren eller så, och då de medlemskort vi nästan har har skickats ut tillsammans med inbetalningskorten kan man inte direkt se dem som kvitto på erlagd avgift.

Vidare nämner stadgarna en anslagstavla som vi inte sett röken av på ganska många år.

Stadgarna påtvingar också årsmötet att sätta avgifter för vårterminen, men vårmötets fasta punkter nämner inget om höstterminens avgifter (även om detta varit med i kallelserna de senaste åren ändå).

Till slut hittade vi ett pinsamt stavfel i paragrafen om stadgeändringar (§80), där "röster" hade blivit "öster". Om detta faktiskt är inröstad syntax kan vi inte utreda, så även om det är ett uppenbart fel finner vi det lämpligt att ta upp här.

Med detta sagt föreslår vi följande ändringar:

  1. §6, sista punkten

    Från:
    skall betala av medlemsmöte fastställda medlemsavgifter. Normalt utgör medlemskort kvitto på erlagda avgifter.
    Till:
    skall betala av medlemsmöte fastställda medlemsavgifter.
  2. §8

    Från:
    Medlemskort och de rättigheter medlemskap medför är personliga och får ej överlåtas eller utlånas (se dock § 77).
    Till:
    De rättigheter medlemskap medför är personliga och får ej överlåtas eller utlånas (se dock § 77).
  3. §63

    Från:
    Kallelse och dagordning för höstmötet, tillsammans med styrelsens förslag till budget för nästa verksamhetsår, anslås på föreningens anslagstavla och utsänds skriftligen till medlemmarna, så att de finns medlemmarna tillhanda senast fjorton dagar före mötet.
    Till:
    Kallelse och dagordning för höstmötet, tillsammans med styrelsens förslag till budget för nästa verksamhetsår, anslås på föreningens (eventuellt elektroniska) anslagstavla och utsänds skriftligen till medlemmarna, så att de finns medlemmarna tillhanda senast fjorton dagar före mötet.
  4. §66

    Från:
    Kallelse och dagordning för vårmötet anslås på föreningens anslagstavla och utsänds skriftligen till medlemmarna, så att de finns medlemmarna tillhanda senast fjorton dagar före mötet.
    Till:
    Kallelse och dagordning för vårmötet anslås på föreningens (eventuellt elektroniska) anslagstavla och utsänds skriftligen till medlemmarna, så att de finns medlemmarna tillhanda senast fjorton dagar före mötet.
  5. §68, fjärde punkten

    Från:
    Uppföljning och eventuell komplettering av budget och verksamhetsplan inför andra halvan av verksamhetsåret.
    Till:
    Uppföljning och eventuell komplettering av budget och verksamhetsplan inför andra halvan av verksamhetsåret. Fastställande av avgifter för höstterminen.
  6. §76

    Från:
    Varje röstberättigad medlem har en röst, såvida han finns upptagen i röstlängden. För att upptagande i röstlängden skall ske krävs uppvisande av giltigt medlemskort.
    Till:
    Varje röstberättigad medlem har en röst, såvida han finns upptagen i röstlängden.
  7. §80

    Från:
    Dessa stadgar kan endast ändras genom beslut av två på varandra följande medlemsmöten, med minst två tredjedels majoritet av avgivna öster. Det andra av dessa möten skall hållas inom tre månader efter det första, dock tidigast efter två veckor.
    Till:
    Dessa stadgar kan endast ändras genom beslut av två på varandra följande medlemsmöten, med minst två tredjedels majoritet av avgivna röster. Det andra av dessa möten skall hållas inom tre månader efter det första, dock tidigast efter två veckor.

Dessa förslag kan även hittas som ett komplett stadgedokument (med förändringarna implementerade) på http://df.lth.se/~df/motesdokument/2014/arsmote/stadgar.html