Grundläggande webbutveckling, övning 3

3a

Gör en länksida med namnet DittNamn_links.html. Ett exempel på hur det kan se ut finns på övning 3a.

Precis som tidigare skall alla filer laddas upp till din egen katalog (eller eventuella underkataloger till denna) som finns på http://sys.malmo.lth.se/web982. Det kan vara en god idé att skapa en speciell katalog, t ex med namnet ovn3, för HTML-filerna i denna övning. Likaledes är det lämpligt att ha en katalog som enbart används för att lagra bilder, både idag och framöver. Uppladdning av filerna görs med programmet WS_FTP, vilket också kan utnyttjas för att skapa nya kataloger (MkDir långt upp till höger i fönstret).

För att arbetet skall gå smidigt rekommenderas flitig användning av funktionerna copy och paste i Windows samt att ha flera fönster med webbläsare igång för att snabbt kunna växla mellan olika dokument.

  1. Se till att du har en bild tillgänglig, gärna i en separat katalog.
  2. Skapa två länkar till bilden. Den ena länken skall vara absolut (fullständig) och den andra relativ. Se sid 102 i boken.
  3. Länka till vårt FTP-site, ftp://web982@ftp.malmo.lth.se/web982. En länk som börjar med ftp:// hanteras i HTML på samma sätt som om det vore http://. När man sedan klickar på länken får man uppmaningen att ange ett lösenord.
  4. Skapa en länk till Mikael Bonniers länkar som finns på http://www.df.lth.se/~mikaelb/links-sve.shtml. I denna fil finns en rubrik kallad Webbkonstruktion och till denna är knuten ett ankare med namnet webconstr. Utforma din länk så att webbläsaren hoppar direkt ner till nämnda rubrik. Se sid 101 i boken.
  5. Gör en e-postlänk till den adress som du oftast använder, t ex den som du fick vid kursstarten. Valet är fritt. Se exemplet längst ned på sid 41.
  6. Se till att den allra översta raden i din fil lyder
    <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
    Validera din sida med http://validator.w3.org. Gör ev korrigeringar och validera på nytt. Lägg in W3C HTML 4.0-bilden på din egen sida genom att använda den kod som validatorn föreslår. Förse bilden med en länk till validatorn så att sidan kan valideras av vem som helst genom ett enkelt musklick.

3b

Gör en listsida med namnet DittNamn_lists.html. Ett exempel på hur det kan se ut finns på övning 3b.
  1. Gör några onumrerade listor med olika punkttyper (TYPE=circle, square eller disc).
  2. Gör några numrerade listor, använd olika typer (1, a, A, i, I).
  3. Gör en definitionslista.
  4. Validera sidan.
  5. Överkurs: Gör en nästlad lista med olika listtyper och validera på nytt.

Bengt Ask